Túl az autóiparon: Magyarország az OECD tagállamok élbolyában a vállalati gyógyszeripari kutatások területén

Az idősödő társadalom kérdéskörét két irányból közelítik meg a gazdasági elemzők. 

  • Az első szerint jelentős költségvetési kihívást jelent, hiszen megnőnek az egészségügyi és nyugdíjkiadások. 
  • A másik megközelítés azonban az idősödő társadalomra gazdasági lehetőségként tekint, kiváltképp az egészségiparban és a gyógyszeriparban. 

Az utóbbi szemlélet alapján a gyógyszeripar mindenképp a jövő egyik legfontosabb iparága. Éppen ezért nagyon figyelemre méltó, hogy az OECD adatai szerint:

  • a GDP-arányos gyógyszeripari vállalati kutatási és fejlesztési kiadásokat nézve Magyarország– messze kiemelkedve a visegrádi országok közül – az OECD-országok élmezőnyébe tartozik.
  • Ezen a téren hazánk olyan országokat előz meg, mint Franciaország, Németország, Finnország, Ausztria és Hollandia.

A gyógyszeripar kiemelt szerepét még jobban illusztrálja, hogy a magyar üzleti kutatás-fejlesztési kiadások több mint negyede a gyógyszeriparban történt, ami a negyedik legmagasabb arány Belgium, Svájc és Dánia után.

Mindezeket figyelembe véve, a gyógyszeripar lehet a hazai termelékenységnövekedés egyik húzó iparága – főként a magyar gazdaságba való beágyazottsága, illetve annak jövőbeni kiemelt szerepe miatt. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a folyamatos innováció, ahogy erre az OECD szakemberei is rámutattak - a Nemzetgazdasági Minisztérium által, 2016. április 18-án tartott - ”Versenyképesség és termelékenység” című szakpolitikai fórumon.

Horváth Gábor