Párizs, 2018. február 13.

Bemutatták Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO melletti nagykövetének a technológiai átalakulás gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásait vizsgáló kötetét Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) székházában.


Az eredetileg az OECD-ben eltöltött napokról naplónak indult könyv magyarul A nagy korszakváltás, míg angolul TECHtonic Shifts címmel jelent meg. A kötet alaptézise, hogy napjainkban egy korszakváltás éveit éljük: a világ a globalizáció korából a technológia korszakába lépett. Az elmúlt években új technológiák, új gazdaságszervezési elvek, fogyasztási minták, foglalkoztatási modellek, új generációk és dinamikák jelentek meg, amelyek nyomán új típusú gazdaság és társadalom jön létre. A robotizáció, az automatizálás és a digitalizáció már a közeljövőben is radikálisan átalakíthatja a világgazdaság, valamint a fejlett és fejlődő államok társadalmi berendezkedésének ma ismert szerkezetét.


Angel Gurría, az OECD főtitkára a könyvbemutatón hangsúlyozta: a magyar nagykövet egy nagyon fontos és időszerű könyvet írt, igen találó címmel, amely átfogó képet nyújt a gazdaság előtt álló azon kihívásokról, amelyek a davosi világgazdasági fórum és a dubaji nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón is a viták középpontjában álltak.


Cséfalvay Zoltán elmondta, az OECD kutatásai is rávilágítanak arra, hogy a robotikával, a 3D nyomtatással, a digitalizációval a termelés fokozatosan visszakerül a fejlett országokba, ez a változás ugyanakkor a munkahelyek visszatérését nem hozza magával. Az ipari termelést ugyanis a digitális szolgáltatások és platformok váltják fel, amelyek a jövőben alapvetően átalakítják a világgazdaságot és a világkereskedelmet

Obermayer Anita

A könyvbemutató teljes terjedelemben megtekinthető ezen a linken
A könyv e-book formában elérhető a főbb online könyvesboltokban:
Amazon, iTunes, GooglePlay.
MTI hír