Budapest, 2017. június 15.

Dr. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség  vezérigazgatója 2017. június 15-én Budapesten mutatta be az Ügynökség magyar energiapolitikát és kapcsolódó szakpolitikákat értékelő legfrissebb jelentését

A bemutatón Dr. Birol gratulált Magyarország eredményeihez a gazdaság karbon-intenzitásának csökkentése, infrastruktúra-fejlesztés, energia- és kiemelten a földgáz-ellátásbiztonság erősítése terén. Hangsúlyozta a forrásdiverzifikáció és az ágazatban érvényesülő verseny terén elért előrehaladást, hozzátéve, hogy e területeken további fejlődésre lát teret. 

Cséfalvay Zoltán nagykövet a jelentés bemutatóját megnyitva méltatta hazánk Nemzetközi Energiaügynökséggel ápolt szoros és gyümölcsöző kapcsolatát, kiemelve az Ügynökség kiemelkedő munkásságát és sikeres alkalmazkodását a globális energetikai színtér változó kihívásaihoz.    

A Nemzetközi Energiaügynökség sajtóközleménye pozitív eredményként emeli ki a Nemzeti Energiastratégia 2030 elfogadását, az ipari termelés fellendülése mellett is csökkenő CO2-kibocsátást, mely téren Magyarország a jelenleginél ambiciózusabb célokat is kitűzhet. Az Ügynökség elismeréssel nyilatkozik a Magyar Kormány olaj- villamosenergia- és földgáz-infrastruktúra fejlesztése terén tett lépéseiről, kitérve a várt nukleáris kapacitásfenntartásra. A gáz- és villamosenergia nagykereskedelmi piacok sikeres kiépítésének elismerése mellett a kiskereskedelmi piacok fokozatos liberalizációját javasolja. Az Ügynökség üdvözli a közelmúltban bevezetett megújuló támogatási rendszert. Megállapítása szerint az utóbbi évtizedben megújulók terén mutatkozó dinamikus fejlődés a napenergia és geotermális forrásokban rejlő potenciál kiaknázásával folytatható. 

Dr. Birol IEA vezérigazgató a jelentés bemutatóját megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök úrral egyeztetett a globális energiapolitikai kérdésekben, aláhúzva az energiaellátás diverzifikációjának fontosságát a régiónkban. 

Pálos Gabriella