A zombivállalatok csapdája

Publikálva: 2017. március 1.

Az OECD "The walking dead? Zombie firms and productivity performance in OECD countries?" tanulmánya alapján

Az OECD korábbi tanulmányaiban bemutatta, hogy a legtöbb OECD-országban csökkent a vállalatalapítások száma, miközben a meglévő vállalatok között egyre inkább nő a termelékenységbeli szakadék, elsősorban a leszakadók lassabb termelékenységbővülése miatt. Az OECD egyik legújabb kutatása szerint ezt a két folyamatot jelentős mértékben befolyásolhatja az ún. "zombivállalatok" (azon öreg vállalatok, amelyeknek állandó kihívást jelentenek a kamatterhek finanszírozása) megnövekedett száma a pénzügyi válság után. Az OECD kiemeli, hogy a ciklikus faktorok önmagukban nem magyarázzák a „zombivállalatok” nagyobb számát. A szakpolitikai környezet kiváltó okai között megemlítik az alacsony hatékonyságú és bonyolult csődszabályozást, az átfogó banki mérlegtisztítás elmaradását, a folyamatos monetáris lazítást és a válság után előtérbe került KKV támogatási programokat.

A "zombivállalatok" megnövekedett száma azt jelenti, hogy a normális piaci állapotok között megszűnésre ítélt vállalatok egyre nagyobb arányban a piacon maradnak, ami lassítja a termelési eszközök (tőke és munka) újbóli elosztását. Továbbá piac egyes szegmenseinek elfoglalásával nincs elég tere a jobb vállalatoknak nőni és új vállalatoknak a piacra lépni. Ez folyamat önmagában csökkenti az általános termelékenységet, és növeli a vállalatok között fennálló termelékenységbeli különbségeket. 

Az OECD ezért olyan szakpolitikai lépéseket javasol, ami elősegítheti ezen vállalatok kilépését a piacról (csődszabályozás, igazságügyi reformok, üzleti környezet javítása). Emellett ajánlják az aktív munkaerőpiaci eszközökre való nagyobb ráfordítást, mivel a megszűnő vállalatok miatti munkanélkülieket az segítheti leginkább.

Horváth Gábor

Menü

Főoldal

Navigáció