Az innovatív állam piacteremtő és aktív partner az innovációban

Publikálva: 2016. június 16.

OECD Fórum, ”Talk Together: The Innovative State” panelvita, Párizs, 2016. május 31.

Fotó: OECD

"A közvélekedés szerint az állam azzal tudja leginkább elősegíteni az innovációt, ha félreáll a cégek útjából." Ezzel a provokatív gondolattal vezette be a panelbeszélgetést Geoff Mulgan, a szekció moderátora, egyben a londoni székhelyű NESTA ügyvezetője. A beszélgetés másik két tagja Rolf Alter, az OECD Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatóságának (GOV) vezetője, valamint Juan Felipe López, a chilei kormány innovációs laborjának (LabGob) ügyvezetője, egyetértett abban, hogy "a keménykezű, a vállalkozásokra hatalmas adminisztratív terheket helyező, túlbürokratizált rendszerek gátolják az innovációs folyamatokat, összességében pedig hátráltatják a tudásalapú gazdaság fejlődését"

Ugyanakkor a megoldást nem az adja, hogy a kormány kihátrál az innovációs folyamatokból. Épp ellenkezőleg, számos kutatás bizonyítja, hogy a leginnovatívabb országokban a magánszektor nem betolakodóként, hanem kiemelt partnerként kezeli az államot. Többek között azért is, mert az utóbbi olyan kockázatokat is hajlandó vállalni, amelyekre az üzleti élet nem képes, és olyan projektekbe is be tud fektetni, amelyektől a magántőke tartózkodik. Példaként elég csak az internetre gondolni, amely az állami megrendelésre készült DARPA és ARPANET fejlesztésekből alakult ki.

Rolf Alter szerint azonban ”egyre nehézkesebbé válik a kormányok számára, hogy nagyban gondolkodjanak”. Ennek oka, hogy ha túllépnek hagyományos szerepükön – mint a szabályozói funkció, vagy a piaci igényeknek megfelelő, képzett munkaerő biztosítása –, akkor a magánszektor hajlamos a versenytorzítás vádjával élni. Emellett "a kormányoknak a legutóbbi válság óta sokkal fontosabb az államadósság csökkentése, ami visszafogja az állami kiadásokat”. Ennek eredményeként a legtöbb országban csökkent a forradalmi technológiák ki- és továbbfejlesztését támogató állami szervek költségvetése. Ezen azonban változtatni kell  hangsúlyozta Rolf Alter  hiszen a globális kihívások kutatás-fejlesztésen és innováción (KFI) alapuló megoldásokat kívánnak

"Az államoknak új piacot kell teremteniük". Ezt már Juan Felipe López fűzte hozzá, kiemelve, hogy "a kormányoknak nem csak az innovatív vállalkozásokat kell támogatniuk, hanem jelentős kockázatokat is vállalniuk kell olyan merész projektek vagy kezdeményezések finanszírozásával, amelyek kockázatosságuk miatt vállalhatatlanok a magánszektor számára, ugyanakkor társadalmi hasznosságuk jelentős”. Ilyen terület az energiaszektor, az egészségügy, vagy az űrkutatás is.

Geoff Mulgan a panelbeszélgetés zárásaként F. Scott Fitzgeraldtól idézett, miszerint: "a kiváló intelligencia jellemzője az az adottság, hogy két, egymással ellentétes gondolatot tudjon észben tartani, és mindezek ellenére megőrizze működőképességét". Vagyis, a 21. század ideális állama nemcsak innovatív, hanem intelligens is, amely egyszerre ösztönözni és támogatja a piac KFI tevékenységét, és teremti meg a táptalajt a forradalmi technológiák kifejlesztéséhez

Hlács András

Menü

Főoldal

Navigáció