Komoly kultúrdiplomáciai siker: szellemi kulturális örökség lett a Kodály-módszer

Publikálva: 2016. december 2.

UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága, Addisz-Abeba, 2016. december 2.

A Kodály-módszer felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok listájára. A döntést csütörtök este hozta meg az etióp fővárosban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenegyedik ülésszakát idén Addisz Abebában, Etiópia fővárosában rendezték. "A népzenei örökség Kodály-koncepció szerinti megőrzése” című felterjesztést a 24 tagú nemzetközi bizottság december 1-jén megvitatta, és több állam támogató javaslata alapján felvette a szellemi kulturális örökség megőrzéséért létrejött egyezmény céljait legjobban tükröző programok, projektek nyilvántartásába.

Kodály Zoltán Kerényi Györggyel és Kiss Lajossal, 1956  Forrás: Eősze László: Kodály Zoltán élete képekben és dokumentumokban.  Zeneműkiadó, Budapest, 1982, 191. kép.

A Kodály-módszer olyan, világszerte elismert zenepedagógiai módszer, amely a népzenei hagyomány megőrzésének eszköze az érintett közösségekben. Az UNESCO értékelés külön kiemelte, hogy a módszer szerte a világban kiválóan alkalmas a népzenei örökség dokumentálására és megőrzésére az iskolarendszerű oktatás keretében.

A döntés helyszíne Magyarország számára szimbolikus, hiszen a Nemzetközi Népzenei Szövetség elnökeként Kodály Zoltán jelentős gyűjtést végzett Etiópiában 1965-ben. Ennek révén az MTA Zenetudományi Intézetében megőrződött az a páratlan népzenei dokumentáció, amelyet egy most zajló program keretében Magyarország – digitalizálást és feldolgozást követően – visszajuttat Etiópiába.

"A döntés komoly kultúrdiplomáciai siker, különösen annak fényében, hogy 2017-ben emlékezünk meg Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulójáról" – fűzte hozzá Cséfalvay Zoltán, hazánk OECD-UNESCO nagykövete. Utalt arra, hogy a Kodály évfordulót az UNESCO Közgyűlése már 2015 novemberében a Szervezet által támogatott, hivatalos évfordulók közé választotta.

E. Zeichner Anna


Menü

Főoldal

Navigáció