Középpontban a növekedést segítő költségvetési politika

Publikálva: 2016. december 7.

A Gazdasági Kilátások 2016/II című kiadvány bemutatója, Párizs, 2016. november 28.

Bár az OECD előrejelzése szerint a világgazdaság növekedése erősödik a következő két évben, a növekedési ütem továbbra is a válság előtti időszak átlaga alatt marad, ezért a növekedés erősítéséhez támogató költségvetési politikára és szerkezeti reformokra van szükség – ez volt a fő üzenete a félévente megjelenő Gazdasági Kilátások című kiadványsorozat legújabb kötetének, amelyet Angel Gurría főtitkár és Catherine Mann vezető közgazdász mutatott be 2016. november 28-án.

Angel Gurría főtitkár és Catherine Mann vezető közgazdász a Gazdasági Kilátások 2016/II bemutatóján (Forrás: OECD)

A bemutató során hangsúlyozták, hogy az alacsony növekedés és a magasabb államadósság ellenére megnőtt a tagországok költségvetési mozgástere az alacsony kamatoknak köszönhetően. Ez lehetővé teszi az állami kiadások fél GDP-százalékpontos növelését 3-4 éven keresztül alacsony kamatozású, hosszú lejárató állampapírokkal, anélkül, hogy nőne a GDP-arányos államadósság. Az OECD számításai alapján az állami beruházások fél GDP-százalékpontos növelése 0,4-0,6 százalékkal növelné a GDP-t az első évben a nagy országokban, a közös fellépés pedig további jelentős növekedési hozadékkal járna.

Az OECD hangsúlyozza, hogy szerkezeti átalakításokkal a költségvetési hiány növelése nélkül is lehet erősíteni a költségvetési politika gazdasági támogatását, így Magyarországon is, ahol alacsonyabb költségvetési hiányt javasolnak a magyar gazdaság ciklikus pozíciója miatt. Ehhez a bevételi oldalon – az elmúlt években megtett és a tervezett magyar lépésekkel összhangban – elsősorban a társasági adó, a személyi jövedelemadó és a járulékok csökkentését ajánlják a vagyoni, környezetvédelmi és fogyasztási adók növelése mellett. 

Az OECD legfrissebb előrejelzése szerint a világgazdasági növekedési üteme az idén 2,9%-os lesz, 2018-ig pedig 3,6%-ra gyorsul, elsősorban az Egyesült Államok, Brazília és Oroszország jobb gazdasági teljesítménye miatt. Az Egyesült Államok növekedését az OECD szerint jelentősen erősítheti az új amerikai adminisztráció költségvetési tervei, amelyben egyaránt szerepel az adócsökkentés és az állami beruházások növelése. Az eurózóna növekedése idén 1,7% lesz, és az OECD nem számol a gazdasági növekedés gyorsulásával a következő két évben.

Magyarország növekedési üteme idén 1,7% lesz az OECD szerint, ami jelentősen alacsonyabb a Kormány várakozásainál, illetve az elemzői konszenzusnál. 2017-re az OECD is számottevő gyorsulással számol a gazdasági növekedésben. A munkanélküliség az OECD várakozási szerint jövőre 4,5%-ra csökken.

Horváth Gábor

Részletes információk

Menü

Főoldal

Navigáció