Magyar arcok az OECD Fórumon: Csermely Péter

Publikálva: 2016. május 25.

Lunch Debate: Children, (Digital) Skills & Creativity; May 31. (12:30-14:00)

Az OECD Fórum kulcsfontosságú platform a tehetséges fiatalok támogatása szempontjából, hiszen a szakpolitikák, ipar vagy a társadalomkutatás területeiből meríthetünk, hogy további ismereteket szerezzünk arról, hogy az alulról szerveződő mozgalmak hogyan támogatják a tehetséges embereket. Legfontosabb üzenetként kiemelném azt a folyamatot, aminek köszönhetően a tehetséggondozás egy befogadó koncepcióvá vált, azaz minden egyes személy birtokában lehet egy rejtett tehetségnek. Ennek a tehetségnek kortól független felfedezése és fejlesztése hozzájárulhat a versenyképesség és innováció növeléséhez, valamint a társadalmi mobilitást és kohéziót is erősítheti. A gyermekkor egy különösen alkalmas kor a tehetségek, képességek és kreativitás fejlesztésére, amiben az e-világ döntő szerepet játszik. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a vitaebéd témái nagyon megfelelőek.
Megalapítása óta az Európai Tehetségsegítő Hálózat befolyása és kapcsolati hálózata folyamatosan növekszik.
Az Európai Tehetségsegítő Hálózat egy alulról építkező gyorsan növekvő mozgalom, amely egy éven belül több mint 25 európai ország 250 intézményével kezdett együttműködésbe. Az utóbbi két hónap során további szervezetek kapcsolódtak be a mozgalomba olyan országokból, mint Brazília, India, Mexikó, Peru vagy Szaúd-Arábia. Ez a folyamat a tehetséges emberek támogatását célzó kezdeményezést egy közös globális méretű együttműködésbe tömörítheti. Szükségünk van tehetségekre, és annak alapvető összetevőjére a kreativitásra, hogy újszerű válaszokat találjunk a 21. század példátlan kihívásaira.
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a magyarországi, és a határon túli, tehetséges fiatalokat segítő civil szervezetek hálózata. A kezdeményezés a megalapítása utáni évek során egy országos mozgalommá fejlődött. A mai napra több mint 1500 Tehetségponttal, 100 helyi Tehetségsegítő Tanáccsal és 200 ezer emberrel működik együtt. Mindezek EU és állami finanszírozással támogatott programok. A siker titka a civil szervezetek és az állam által működtetett programok közötti szövetségben rejlik. A hosszú távú állami programok biztosítják a stabilitást. Itt példaként említhetném a Nemzeti Tehetség Programot, amit a Magyar Országgyűlés és Magyarország Kormánya 20 éven keresztül támogatott. A civil szervezetekkel történő együttműködés pedig biztosítja a kellő rugalmasságot és innovációt. A Magyar intézmények elkötelezettek a tapasztalataik és szakértelmük megosztásában, amelyeket olyan programokon keresztül szereztek, mint a Magyar Templeton Program, vagy az első Magyar Junior Templeton Fellows, aminek köszönhetően 315 kivételes tehetség kapott személyre szabott intenzív képzést.

Rövid életrajz
Csermely Péter a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének egyetemi tanára. Legfontosabb kutatási területe a hálózatkutatás. 1995-ben egy rendhagyó kezdeményezést indított el, amely több mint 10 ezer kiemelkedően tehetséges diák számára biztosított kutatási lehetőséget. 2006-ban alapító elnökként létrehozta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsot, amely 2016-ra már több mint 200 ezer emberrel állt kapcsolatban. 2012 óta a European Council of High Ability elnöke, amelynek vezetőjeként egy Európai Tehetségsegítő Hálózat kialakítását kezdte el, amelynek 2015-ben 250 tehetségközpontja volt 25 európai országban. Eddig 13 könyve és több mint 270 tudományos közleménye jelent meg. Csermely Péter tagja volt a köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Academia Europaea, valamint az Ashoka Magyarország választott tagja. A Fogarty, Howard Hughes és a Rockefeller ösztöndíjasa, a Magyar Templeton Program díjazottja. Munkásságát számos más nemzeti és nemzetközi elismeréssel tüntették ki, többek között 2004-ben megkapta az Európai Unió Descartes-díját.

Menü

Főoldal

Navigáció