Magyar elnököt választottak az UNESCO Kormányközi Restitúciós Bizottságának élére

Publikálva: 2016. október 4.

A huszonkét tagú bizottság dr. Visy Zsolt régészprofesszort választotta elnökének az UNESCO párizsi székházában

Az UNESCO Kormányközi Restitúciós Bizottságának 20. ülésszakán a bizottsági tagok egyhangú döntése alapján dr. Visy Zsolt miniszteri biztost választották a bizottság élére a következő kétéves időszakra. Bár Magyarország harmadszor tagja a bizottságnak, első ízben elnököli annak munkáját.

A döntést követően dr. Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD-UNESCO nagykövete kiemelte, hogy dr. Visy Zsolt megválasztása kiemelkedő siker a magyar diplomácia számára, ami nemcsak hazánk elkötelezettségét, hanem nemzetközi elismertségét is bizonyítja a kulturális örökségvédelem terén

Az UNESCO Restitúciós Bizottsága (Intergovernmental Committee for Promoting the Return of Cultural Property to its Countries of Origin or its Restitution in Case of Illicit Appropriation; ICPRCP) 1978 óta működik. Elsődleges célja, hogy olyan fórumot nyújtson az UNESCO tagállamainak, ahol rendezni tudják a műtárgyaik jogtalan eltulajdonításából fakadó vitáikat azokban az esetekben is, amelyekben rendhagyó körülmények miatt a vonatkozó nemzetközi egyezmények rendelkezései nem alkalmazhatóak. A kormányközi bizottságra tehát az a fontos feladat hárul, hogy elősegítse az elé bocsátott, sokszor régóta húzódó, politikailag érzékeny restitúciós ügyek diplomáciai úton történő rendezését. A bizottsági ülésszakokon megfigyelőként olyan illegális műkincskereskedés ellen küzdő szervezetek is részt vesznek, mint az UNIDROIT, az INTERPOL, az olaszországi műkincsrendőrség (Carabinieri). A bizottság támogatja, elősegíti, és megfelelő keretet biztosít a restitúciós ügyekben folytatandó bilaterális tárgyalások és megbeszélések lefolytatásához az azt igénylő országok számára. Támogatja továbbá a mediációs eljárásokban a résztvevőket, ugyanakkor a bizottság ajánlásai a vitában álló feleket jogilag nem kötik.

 A Bizottság dr. Visy Zsolt elnöksége alatt olyan ügyeket vizsgál meg, mint a tengerfeneket fosztogató modernkori ”kincskeresők” elleni szabályozott nemzetközi fellépés erősítése, vagy az Egyesült Királyság és Görögország között régóta zajló parthenoni márványok körüli vita legújabb fejleménye.

E. Zeichner Anna

Menü

Főoldal

Navigáció