Magyarország 15 év után ismét tagja az UNESCO Világörökség Bizottságának

Párizs, 2017. november 15.

Magyarországot 15 év után ismét a Világörökség Bizottság tagjává választották az UNESCO Világörökség Egyezmény Részes Államai Közgyűlésének 21. ülésszakán 2017. november 14-én délután, Párizsban. A mandátum a 2017-2021 közötti időszakra, négy évre szól.

Magyarország a Világörökség Egyezmény 163 szavazó Részes Állama közül 119 szavazatot elnyerve jutott be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Világörökség Bizottságába. Nem került be a bizottságba Mianmar és Ukrajna, miután nem kaptak elegendő számú voksot.

Budapest látképe. Fotó: Batár Zsolt (Forrás: http://www.vilagorokseg.hu/budapest-4)

A szavazás eredménye nemcsak Magyarország az UNESCO Világörökség Egyezménye iránti elkötelezettségét mutatja, hanem a magyar kormány hazai és nemzetközi örökségvédelmi munkájának elismerése. Az 1976-ban létrehozott, 21 fős Világörökségi Bizottság tagjait a Közgyűlés választja meg kétévente. A Bizottság fő feladatai közé tartozik az Egyezmény alkalmazásával kapcsolatos stratégia, szabályozások és irányelvek megfogalmazása, meghatározása, valamint a Részes Államok felterjesztései alapján dönt az új helyszínek Világörökségi Listára vételről. A Bizottság továbbá a  Részes Államokkal együttműködve ellenőrzi a Világörökségi Listára felvett helyszínek állapotát és dönt a veszélyeztetett helyszínek felvételéről a Veszélyeztetett Helyszínek Listájára, illetve meghatározza a Világörökség Alap optimális felhasználását.

A Bizottságban Magyarországot szakértőként Dr. Visy Zsolt miniszteri biztos és Szilágyi Gábor Levente, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója képviseli.

A Bizottság a 2017. november 15-i, rendkívüli ülésén az OECD és UNESCO melletti állandó képviselet világörökségi ügyekért és kultúráért felelős diplomatáját, Erdős-Zeichner Annát választotta a 42. ülésszak raportőrévé. A megtisztelő pozíciót a magyar diplomata személyes kapacitásában, a 2018-2019 időszakban tölti be.Menü

Főoldal

Navigáció