Magyarország az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottság teljes jogú tagja lett

Publikálva: 2016. december 6.

OECD Fejlesztéstámogatási Bizottság (DAC), 2016. december 6.

Hazánk teljes jogú tagja lett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Fejlesztéstámogatási Bizottságának (DAC). A több hónapos csatlakozási folyamat eredményes lezárásaként Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár 2016. december 6-án ünnepélyes keretek között írta alá a csatlakozási dokumentumot Párizsban

"A DAC Magyarország és a világ számára azért különösen fontos, mert kulcsszerepe van az ENSZ fenntartható fejlődési céljai megvalósításában. A 17 pontot kidolgozó ENSZ-munkacsoportnak Magyarország társelnöke volt" – hangsúlyozta az aláírás után az államtitkár.

A nemzetközi fejlesztési segélyezéssel foglalkozó bizottság 1960-ban alakult meg, a 35 OECD-tagállam közül Magyarország a 30. teljes jogú tag. Hazánk OECD-csatlakozása óta megfigyelői státussal rendelkezett a Bizottságban, amelybe a visegrádi négyek többi tagja már az elmúlt években belépett. A sikeres gazdasági válságkezelés után Magyarország stabil és tartós gazdasági növekedési pályára lépett. Elérkezett tehát az idő, hogy az ország aktívabb szerepet vállaljon a nemzetközi segélyezésben és fejlesztéspolitikában. 

A csatlakozás jelentős mérföldkő Magyarország és az OECD kapcsolatában, hiszen egy újabb OECD együttműködési területen lett hazánk teljes jogú tag. A szakbizottság tagjaként hazánk egy olyan globális folyamat része lett, amely a világ fejlesztéspolitikájának összehangolását tűzte ki célul, és hosszú távon az ENSZ fenntartható fejlődési célok programjának összehangolt megvalósításával foglalkozik. Az olyan krízishelyzetek, mint amilyenek a migrációt kiváltó okok hatékony kezelése csak globális megközelítéssel lehetséges, és ebben a folyamatban a DAC központi szerepet vállal.

E. Zeichner Anna - Czuczai Attila

Menü

Főoldal

Navigáció