Magyarország vezeti az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programot

Publikálva: 2016. június 13.

UNESCO, Párizs, 2016. június 13.

Szöllősi-Nagy András személyében – közel három évtized után  ismét magyar elnöke van a Nemzetközi Hidrológiai Programnak (IHP). Magyarország újabb vízdiplomáciai és UNESCO-diplomáciai sikerét növeli az a tény, hogy az IHP az egyetlen, ENSZ keretén belül működő víz ügyének szentelt kormányközi program.

Szöllősi-Nagy András professzort a mai nappal az UNESCO keretében működő Nemzetközi Hidrológiai Program Kormányközi Tanácsának tagjai egyhangúlag, kétéves időtartamra, a Program elnökévé választották meg. Szöllősi-Nagy András jelenleg a Víz Világtanács kormányzótanácsának tagja, korábban két évtizeden át vezette az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program titkárságát, majd a Delfti Vízügyi Oktatási Központ rektori tisztét töltötte be. 

A döntést követően Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD-UNESCO nagykövete kiemelte, hogy a nemzetközi szinten elismert hidrológus professzor megválasztása kiemelkedő siker a magyar vízdiplomácia és UNESCO-diplomácia számára. Ezzel hazánk immár másodszor tölti be az IHP elnöki tisztét Kovács György, a Vízgazdálkodási Tudományos Intézet egykori főigazgatójának 1981-1984 közötti elnökségét követően. A nagykövet szerint az IHP-elnökség jelentőségét felértékeli az a tény is, hogy az elnökség betöltésére olyan időszakban kerül sor, amikor – az őszi Budapesti Víz Világtalálkozó miatt – Budapest felé fordul a vízügyi szakemberek és a vízüggyel foglalkozó politikusok nemzetközi figyelme.

Szöllősi-Nagy András megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkra a víz kérdése nemzetközi szinten is a legfőbb prioritások közé emelkedett. A következő másfél évtized fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ Agenda 2030 külön célt szentelt a fenntartható vízhasználatnak, amelynek végrehajtásában a Nemzetközi Hidrológiai Program kiemelt szerepet kap. A professzor méltatta Magyarország fenntartható vízgazdálkodás iránti elkötelezettségét is, amit jól jelez a 2016. november 28-30. között második alkalommal megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó. A Budapesti Víz Világtalálkozó fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr, az ENSZ-főtitkár által létrehozott magas szintű vízügyi panel tagja.

Az immár 50 éve működő UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program az ENSZ-család vízzel kapcsolatos kutatást, vízkészlet-gazdálkodást, vízügyi oktatást és továbbképzést felölelő kezdeményezése. Legfontosabb célja a kormányzati döntéshozatal megalapozása a hidrológiai tudomány eredményeinek felhasználásával és a vízügyi gyakorlat értékelésével, továbbá – a fenntartható fejlődés igényeire reagálva – az oktatás és a továbbképzés fejlesztése. Tevékenységének végrehajtásában a tagállamok nemzeti központjaira, világszínvonalú oktatási intézményekre és a vízügyi intézetekre támaszkodik.

Pálos Gabriella

Menü

Főoldal

Navigáció