Pécs az első magyar ”Tanuló város”

Publikálva: 2016. október 25.

Párizs, 2016. október 25.

Sikerrel pályázta meg Pécs az UNESCO Learning City Award díját, így a település 2017-ben – a díj története során első magyarként – a tanuló városok globális hálózatának (GNLC) tagjává válik. Az elismeréssel a világszervezet azoknak a városoknak a fáradozását kívánja jutalmazni, amelyek jelentős előrelépést tettek helyi szinten a mindenki számára elérhető minőségi oktatásért és egész életen át tartó tanulásért. Az erről szóló oklevelet Arne Carlsen, az Élethosszig Tartó Tanulás Intézetének (UIL) igazgatója személyesen küldte meg dr. Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Az UNESCO GNLC programja a városokat tekinti a helyi gazdaságfejlesztés mozgató erejének, amelynek nélkülözhetetlen eleme a tanulás. Számos nagyváros fogalmaz meg olyan innovatív stratégiát, aminek egyik legfontosabb célja, hogy az adott település lakói (fiatalok és idősek egyaránt) lehetőséget kapjanak új készségek, ismeretek megszerzésére, ezzel pedig hozzájáruljanak városuk gazdasági teljesítményének növeléséhez. A program keretében meghirdetett díjat kétévente adják át, és az UNESCO mind az öt régiójában, régiónként hat városnak ítélik oda.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Miként azt a pályázat kapcsán dr. Páva Zsolt kiemelte: „Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város. Ráadásul a pécsi egyetem 2017-ben ünnepli alapításának 650 éves jubileumát.”

A városnak nem ez az első kapcsolata a világszervezettel. Pécs római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A magyarországi világörökségi helyszínek közül ez az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára.

Hlács András


Menü

Főoldal

Navigáció