Újabb magyar siker az UNESCO és a L’Oréal "A nőkért és a tudományért" programjában

Publikálva: 2017. március 8.

Párizs, 2017. március 8.

2016 után ismét magyar sikernek örülhetünk az UNESCO és a L’Oréal A nőkért és a tudományért programján. A tudósvilág prominens személyiségeiből álló nemzetközi zsűri – amelynek elnöki tisztét a Nobel-díjas Elizabeth H. Blackburn tölti be – idén Dr. Kóspál Ágnes csillagászt, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársát választotta be a nyertesek közé

Az UNESCO és a L’Oréal kezdeményezésének célja olyan kiemelkedő női tudósok felkarolása és népszerűsítése, akiknek kutatásai elősegítik a tudományos gondolkodás megújulását, sikerük pedig további kutatókat ösztönöz arra, hogy munkájukat elhivatottan folytassák. Az 1998-ben útjára indított program keretében minden évben két kategóriában (Nemzetközileg Kiemelkedő Tehetségek és Fődíj) összesen 20 kutatónő részesül elismerésben.

Dr. Kóspál Ágnes a harmadik magyar kutató, akit beválasztottak a Nemzetközileg Kiemelkedő Tehetségek közé – a díjat korábban Dr. Czöndör Katalin neurobiológus (2014) és Dr. Farkas Eszter agykutató (2016) vehette át. Kutatási területe a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamata, amelyből többek között azt is segít megérteni, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotásához járulnak hozzá, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését. Munkássága relevanciáját pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a NASA februári bejelentése, miszerint hét Föld-szerű és nagyságú bolygót fedeztek fel, amik közül három ráadásul a lakható zónában van.

Noha a női kutatók részvétele a kutatás-fejlesztésben növekvő tendenciát mutat, a reáltárgyak terén arányuk továbbra is alacsonynak mondható. Az Európai Bizottság adatai szerint az EU tagországaiban átlagosan 33 százalék a női kutatók aránya. Hazánkban 2010-ben a felsőoktatásban végzők 60 százaléka volt nő, a PhD-fokozatot szerzőknél ez az arány 46 százalékra csökkent, az ugyanebben az évben kinevezett MTA-doktoroknál pedig 15 százalékra. Ezért szükség olyan sikertörténetekre, amelyek jó példával szolgálnak. Annak érdekében, hogy minél több nő válassza a kutatói pályát, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, Paul Agon, a L’Oréal Alapítvány elnöke, és Elizabeth H. Blackburn  egy hatpontos kiáltványt írt alá, amelyhez bárki csatlakozhat.

Az idei nyertesek március 20-23. között részt vehetnek a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért akadémiáján, ahol lehetőségük nyílik bemutatni saját kutatásaikat, találkoznak a nemzetközi tudósvilág fontos személyiségeivel, továbbá sajtóinterjúkat adnak. A hetet a március 23-i ünnepélyes díjátadó ceremónia zárja le.

Hlács András


Menü

Főoldal

Navigáció