OECD Fórum, Closing the Gender Gap: 25 by 2025, Párizs, 2016. június 1.

nemek közötti egyenlőség nemcsak a társadalmi igazságosság kérdésében, hanem az erős, fenntartható és inkluzív növekedés ösztönzésében is fontos szerepet tölt be. Éppen ezért a G20 országok a panelbeszélgetés címében is – Closing the Gender Gap: 25 by 2025 –megjelenő ambiciózus célt fogalmaztak meg: vállalták, hogy a nők munkaerőpiaci részvételét 2025-ig 25%-kal növelik

Fotó: OECD

A chilei "Comunidad Mujer" elnöke, Esperanza Cueto szerint a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentése nem halad jó ütemben, és elsősorban a nők munkaerőpiaci helyzetén kell javítani.

A nők legmagasabb szintű politikai szerepvállalása megváltoztathatja a társadalom egészét, és kedvező hatást gyakorolhat a nők munkavállalására – tette hozzá Yoon-Sun Cho korábbi családügyi és esélyegyenlőségért felelős koreai miniszter. Vezetése alatt három év alatt a női foglalkoztatási ráta 2,2%-al emelkedett. 

A nemek közötti egyenlőség szorosan összefügg a gazdasági növekedéssel – hangsúlyozta Linda Lanzilotta olasz politikus. Véleménye szerint a nőknek nem szabad abba csapdába esniük, hogy "elférfiasodnak" a munka világában. Épp ellenkezőleg, a nőnek bármilyen magas vezetői szinten is nőnek kell maradnia. 

A tudatalatti előítéletek kiiktatásának fontosságát emelte ki Farah Mohamed, a "G(irls)20” alapítója. Példaként említette a nemi diszkriminációt az állásinterjúk során. Ha az önéletrajzokon nem tüntetnék fel sem a pályázó nevét, sem a születési dátumát akkor nagyobb lenne az esélye annak, hogy a tudatalatti, a férfiakat előnyben részesítő előítéletet legyőzve valóban a legjobb jelöltet vegyék fel a megpályázott állásra. 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a felzárkóztatáshoz elsősorban az akadályokat kell azonosítani, majd a jogszabályok segítségével, illetve a néhány országban működő jó megoldások minél szélesebb körű, országspecifikus átültetésével kell azokat kiiktatni. Az egyik legnagyobb kihívásnak egyértelműen a munka-magánélet egyensúly fenntartását tartották, valamint a kiskortól belénk oltott nemi sztereotípiák felszámolását. Ezek a sztereotípiák ugyanis hosszú távon hatással vannak a munkaerőpiacra. A domináns előítéletek kiiktatásához a gyermekek nemileg semleges oktatására van szükség, ezzel is bátorítva a kislányokat a hagyományosan férfias szakmák elsajátítására. 

A panelbeszélgetés ideje alatt a hallgatóság online felmérés keretében fejthette ki véleményét a címben is megfogalmazott G20-as kötelezettségvállalással kapcsolatban.  A szavazás eredménye szerint a válaszadók 85%-a értett egyet azzal, hogy női kvótákra van szükség a munkaerőpiacon a fent említett cél elérése érdekében, és szkeptikusak voltak azzal szemben, hogy a G20 valóban teljesíteni tudja a 25%-os célját.

A vita zárásaként a résztvevők egyetértettek abban, hogy a magasztos célok iránti elköteleződés önmagában nem elég, cselekedni kell a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében.

E. Zeichner Anna - Czuczai Attila