Párizs, 2016. július 7.

Az OECD előrejelzése szerint a válság előtti időszakhoz képest a jelenlegi OECD-tagországok közül hazánk tudja a legnagyobb mértékben növelni a foglalkoztatottságot 2017 végéig. A válság kitörése után 10 évvel az OECD 8,1 százalékponttal magasabb foglalkoztatottsággal számol Magyarországon, amiből 5,9 százalékpontnyi növekedést sikerült megvalósítani 2015 végéig.

A Foglalkoztatási Kilátások 2016 című kiadvány július 7-i bemutatóján Angel Gurría főtitkár kiemelte, hogy. az OECD számításai szerint csak 2017-ben éri majd el a foglalkoztatottság a válság előtti szintet az OECD-országokban. Ennek fényében a magyar teljesítmény különösen figyelemre méltó. A tanulmány tehát rámutat arra, hogy a visszafogott gazdasági növekedés eredményeként a tagországok továbbra sem tudták ellensúlyozni a válság munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásait, a bérek esetében pedig további jelentős elmaradások figyelhetők meg, köztük hazánk esetében is.

Az OECD tanulmányában felhívja a figyelmet arra is, hogy további szerkezeti reformokra van szükség ahhoz, hogy gyorsuljon a munkahelyteremtés és a béremelkedés, illetve javuljon a munkahelyek minősége. Különösen fontos a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok segítése, többek között az alacsony képzettséggel rendelkező, az oktatáson és foglalkoztatáson kívül eső fiatalok, és a hosszú távú munkanélküliek esetében. Az OECD olyan reformcsomagok összeállítását ajánlja, amelyek már rövid távon is  ellensúlyozzák az egyes reformok esetleges átmeneti negatív hatásait. Ilyen tompító hatásai lehetnek az aktív munkaerőpiaci eszközök szélesebb körű használatának, illetve a munkaerőpiaci reformokkal párhuzamosan végrehajtott, versenyt növelő termékpiaci reformoknak.

Horváth Gábor