OECD Magánszektorbeli Finanszírozás a Fenntartható Fejlődésért című konferencia, Párizs, 2018. január 29.- február 1.

A Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) eléréséhez a globális fejlesztési közösségnek jelentős pluszforrásokat kell mozgósítania, túl a hivatalos fejlesztéstámogatásként (ODA) 2016-ban folyósított 145 milliárd USD összegen - szólt a 2018. január 29-én az OECD-ben megrendezett Magánszektorbeli Finanszírozás a Fenntartható Fejlődésért című konferencia fő üzenete.

2018. január 29. és február 1. között az OECD első alkalommal rendezte meg a Blended Finance Hét elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek nyitókonferenciája a magánszektor fenntartható fejlődéshez való hozzájárulási lehetőségeit vizsgálta. A sajtónyilvános eseményen közel kétszáz résztvevő volt jelen, az OECD tagországok, feltörekvő donorországok és fejlődő államok kormányai, a multilaterális fejlesztési bankok, az üzleti és akadémiai szektor képviseletében. 

Fotó: OECD

Az OECD a nemzetközi fejlesztés gyakorlatában kialakult „blended finance” („kevert finanszírozás”) alapelveinek megalkotásával jelentős lépést tett a fejlesztésfinanszírozás modernizálása és az ODA hatékonyabb felhasználása irányába. Az OECD terminológiájában a „blended finance” a fejlesztésfinanszírozási források stratégiai felhasználását jelenti további, elsősorban magánszektorbeli finanszírozási források mobilizálására az SDG-k fejlődő országokbeli megvalósításához. A vegyes finanszírozás lehetőséget biztosít az SDG-k piaci alapú finanszírozása felé történő elmozduláshoz. 2012 és 2015 között hivatalos fejlesztési források 81 milliárd USD összeget mozgósítottak a magánszektorból a fejlődő országok irányába. Azonban e források nagy része a befektetők számára nagyobb potenciállal rendelkező közepes jövedelmű, nem pedig a leginkább rászoruló alacsony jövedelmű országokba irányult.

Jorge Moreira da Silva, az OECD fejlesztési együttműködésért felelős igazgatója hangsúlyozta, a jövőben erősíteni kell a kevert finanszírozási eszközök felhasználásának stratégiai tervezését és a különböző földrajzi, gazdasági kontextusokhoz való igazítását. Ezt a célt szolgálja a Szervezet által kidolgozott, a jövőben önkéntesen alkalmazandó öt alapelv:

  1. A kevert finanszírozás használatát fejlesztési célhoz kell kötni
  2. A magánszektorbeli finanszírozási eszközök mobilizálására kell használni
  3. A helyi körülményekhez kell igazítani
  4. Hatékony partnerségeket kell kialakítani
  5. Ki kell dolgozni a vegyes finanszírozás monitoring rendszerét az átláthatóságért és az eredményekért.

Az új finanszírozási koncepcióval szembeni kritikák a kevert finanszírozás hatásairól, eredményeiről rendelkezésre álló adatok, információk hiányát, továbbá a déli államok bevonásának elmaradását emelik ki. A kevert finanszírozás módszerét szkeptikusan figyelők hozzáteszik továbbá, hogy elterjedése növelheti a fejlesztéshatékonyságot hátrányosan érintő kötött segélyek arányát, továbbá az ODA összvolumene növekedésének hiányában csökkentheti a legszegényebb országokba irányuló közszektorbeli finanszírozási forrásokat.

Obermayer Anita