Munkareggeli, Párizs, 2018. június 25., meghívott Kovács Patrik VOSZ társelnök

A KKV szektor megerősítése volt a fő téma azon az OECD munkareggelin, ahol a meghívott előadó Kovács Patrik VOSZ társelnök, az OECD melletti Business and Industry Advisory Committee (BIAC) KKV munkacsoportjának újonnan megválasztott alelnöke volt.

Az eseményt Angel Gurría OECD főtitkár nyitotta meg, aki kiemelte a munkareggeli időszerűségét, miután a 2018. február 22-23-án tartott KKV miniszteri ülésen Mexikóvárosban az OECD erős felhatalmazást kapott a tagállamoktól a nemzetközi szervezetek esetében is egyedülálló KKV-kat érintő munka folytatására.

Bevezetőjében Cséfalvay Zoltán nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy bár minden politikus szereti a KKV-kat, miután ők adják a foglalkoztatás legnagyobb hányadát, sokszor a KKV-k lehetőségeinek növelése nem jelenik meg elég hangsúlyosan a szakpolitikákban. Meglátása szerint három fő kihívással kell szembenézniük a KKV-knak. Az első a növekvő termelékenységbeli különbségek, és az innovációk elterjedésének lassulása, a második az új technológiákhoz való alkalmazkodás, különösen a digitalizáció terén, a harmadik pedig a regionális együttműködés erősítése, ezáltal csökkentve a méretbeli hátrányokat. Fontos, hogy ezekre a kihívásokra megtaláljuk a megfelelő szakpolitikai válaszokat, azonban fontos azt is szem előtt tartani, hogy a KKV-k nem egy egységes blokkot alkotnak, nagy köztük a heterogenitás, ami különböző szakpolitikai lépéseket követel.

Beszédében Kovács Patrik elsősorban azt emelte ki, hogy szükség van új vállalkozókra a KKV-k megerősítéséhez, és itt nem csak a vállalatalapításokra gondolt, hanem szerinte egyre nagyobb kihívást jelent a sikeres családi vállalkozásokban a generációváltás is, mivel a vállalkozók gyerekei sokszor nem akarják folytatni a családi üzletet. Mint elmondta, szükségszerű a párbeszéd folytatása a fiatal generációval, hogy jobban megérthessük a kihívásaikat és félelmeiket. A BIAC KKV munkacsoport alelnökeként ezért célja, hogy az OECD statisztikai kutatása mellé becsatornázza az ún. „puha” adatokat is, amelyek vállalkozók véleményén és tapasztalatain alapulnak, ezáltal elősegítve a célzott szakpolitikai eszközök meghatározását. Pozitív példaként említette a FIVOSZ programját, amelyben egyaránt szerepel oktatás, mentorálás, tanácsadás és finanszírozási segítség is. Véleménye szerint a fiatal generációk hangsúlyosabb megjelenése elősegítheti a digitalizációhoz való alkalmazkodást is a KKV-k esetében, a digitalizáció jobb kihasználása pedig növelheti a vállalkozói lét vonzerejét, hiszen a fiatal vállalkozók elsősorban alkotni és értéket teremteni szeretnének, amelyre nagyobb lehetőség van a digitáls térben, ún. mikromultinacionális vállalkozásokban.

Lamia Kamal-Chaoui, az OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities igazgatója kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb kihívás az egyenlő feltételek megteremtése egy digitalizált gazdaságban. Nagykövet úrhoz hasonlóan kihívásként megemlítette az új technológiák terjedésének lassulását, különösen a digitális technológiák területén és a növekvő termelékenységbeli különbségeket. Emellett megjegyezte, hogy az adminisztratív terhek hangsúlyosabban érintik a KKV-kat, a globális értékláncokban továbbra sincsenek kellő mértékben jelen a KKV-k a gazdasági szerepükhöz képest, valamint Kovács Patrikhoz hasonlóan az öregedő társadalommal járó generációváltás esetében is jelentős kihívásokat lát. Hangsúlyozta, hogy általános politikai vita, hogy a KKV-k esetében szükség van-e célzott politikákra vagy csak az általános üzleti környezetet kell-e javítani. Meglátása szerint a legfontosabb a szakpolitikai lépések megfelelő implementációja, illetve azok kiértékelése, hogy ezáltal is tanulhassunk a heterogén KKV társadalomról, és annak szükségleteiről. Az OECD ebben tud segítséget nyújtani akár nemzeti szinten is, ahogy éppen Magyarország az első ország, ahol részt vesznek az új KKV stratégia megalkotásában.

Horváth Gábor

Kapcsolódó link: https://www.vg.hu/velemeny/interju/az-egesz-gazdasagot-sokkoljak-majd-a-kovetkezo-evtized-valtozasai-2-971412/