OECD Fórum, Meet the Author: ”The Great Accelaration: How the World is Getting Faster, Faster”, Párizs, 2016. június 1.

Fotó: Christian Moutarde, OECD (Robert Colevile (a könyv szerzője), Toby Green - moderátor (OECD))

"Nélkülözhetetlen". Ezzel a szóval jellemzi Boris Johnson, London nemrég leköszönt polgármestere Robert Colvile legújabb, "The Great Acceleration"című könyvét. Miért tartja a világ egyik legforgalmasabb és legnagyobb metropoliszának volt vezetője alapvető jelentőségűnek Colvile könyvét? Erre az alapvető kérdésre (is) kerestük a választ az OECD Fórum keretében megrendezett közönségtalálkozón.

Mindennapi életünk egyre gyorsabb és gyorsabb ütemű. De honnan is ered ez a nagy felgyorsulás  és ami talán még ennél is fontosabb kérdés – hova vezet? Ezért ez a kötet arra vállalkozik, hogy választ találjon napjaink nagy dilemmájára: vajon a technológiai fejlődés és az újdonság utáni vágyunk mennyiben felelős a mindennapok felgyorsult ritmusáért? Nem véletlen tehát, hogy miként vált uralkodóvá a Szilícium-völgyben a korábbi trendeket megtörő (disruptive) fejlesztések kultusza.

Colvile öt fontosabb megállapítás mentén foglalja össze könyve üzenetét:

  • A nagy felgyorsulás előnyei jóval nagyobbak, mint költségei.
  • A felgyorsulással párhuzamosan a szolgáltatóipar egyes területei megerősödtek. (Példaként említi az egészségmegőrzéshez kapcsolódó szolgáltatásokat.)
  • Azok a vállalatok, amelyek lépést tudtak tartani a nagy felgyorsulás ütemével, sőt, később annak alakítójává is váltak, napjainkra világméretű cégekké nőtték ki magukat. (Ezzel párhuzamosan pedig mind inkább háttérbe szorulnak a lassú és szűk piaci keresletre támaszkodó vállalatok.)
  • A mind gyorsabb változás árnyoldala a kiszámíthatóság csökkenése.
  • A nagy felgyorsulás ütemét diktáló trendek – hatásaikban –egymást erősítik.

Összességében Colvile azt üzeni, hogy féljünk a nagy felgyorsulástól. Arra hívja olvasóit, hogy fogadják el a nagy felgyorsulás ritmusát és ragadják meg a gyorsan változó technológiában rejlő lehetőségeket.

Vadkerti Zoltán