OECD Fórum, BLI (Better Life Index) Corner, Párizs, 2016. május 31. - június 1.

Az OECD 50. évfordulója alkalmából indította útjára a Jobb Élet Kezdeményezést (Better Life Initiative). A jóllét és a fejlődés mértékét mérő statisztikai elemzési rendszer egy olyan interaktív eszköz, amely közvetlenül is bevonja az érdekelt feleket és az állampolgárokat a társadalom haladásával kapcsolatos vitákba és kérdésekbe. A téma nem véletlenül szerepelt tehát többször is a gazdasági termelékenység erősítésének, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének lehetőségeit feltérképező OECD Fórum programjában.

A kezdeményezés két fő pillére: a "Jó (jobb) Élet Mutató" (Better Life Index) és a "Hogyan Élünk?" (How’s Life?) jelentés. Mind a mutató, mind a kiadvány – az élet anyagi és életminőség feltételrendszerén belül – a következő dimenziókat foglalja magában: lakáskörülmények, jövedelmi és vagyoni viszonyok, munkahely és kereset, társas kapcsolatok, képzettség, a környezet minősége, állampolgári aktivitás, egészségi állapot, szubjektív jólétérzés, közbiztonság, munka-szabadidő egyensúly.

A kezdeményezés különösen nagy hatást gyakorol szociális modellekre, társadalmi vagy üzleti csoportokra. Ezeknek az összegyűjtésére és bemutatására vállalkozott az OECD Fórum "BLI Corner" beszélgetéssorozat. Az előadások során a Jobb Élet Kezdeményezéséhez szorosan kapcsolódó témákat vitattak meg, mint:

Az OECD egyik kiemelt célja, hogy ösztönözze a szakpolitikai ajánlásainak konkrét megvalósítását a nemzetközi és helyi érdekelt felekkel. Ezért is volt különleges a "BLI Corner: Gyermekjólét" beszélgetés, amely az OECD és az UNICEF közötti sikeres együttműködést mutatatta be. Az előadás témáját az adta, hogy a 2015-ös How’s Life kiadvány kiemelt figyelmet szentelt a gyermekjólét témakörének.

Vadkerti Zoltán