Az OECD-ről dióhéjban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 1961-ben, az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet utódjaként jött létre. A húsz alapító állam a köztük kialakult együttműködésre építve a gazdasági prosperitás, az egyéni szabadságok és az általános jólét növelése érdekében hozta létre a Szervezetet.

A Szervezet célja a tagállamokban a gazdaság és a munkaerőpiac lehető legnagyobb kiterjesztése, illetve az életszínvonal emelése a pénzügyi stabilitás fenntartása és a világgazdaság fejlődéséhez való hozzájárulás mellett. E tevékenységeket a tagállamok közös tanulmányok és projektek végrehajtásával végzik. 

A harmincnégy tagországot számláló Szervezet fő alkotóelemei a Nagyköveti Tanács, a bizottságok és a Titkárság. Magyarország 1991-ben írta alá az Együttműködési Megállapodást, majd 1996-ban vált tagállammá. 

Hazánk idén ünnepli a Szervezethez való csatlakozásának huszadik évfordulóját, ebből az alkalomból Chile elnöksége mellett, Magyarország tölti be a 2016. évi OECD Miniszteri Értekezlet alelnöki posztját, Japánnal és Finnországgal karöltve.