OECD Fórum, ”A digitális gazdaság és a munka jövője” panel, Párizs, 2016. május 31.

Fotó: OECD

”Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem fogom senkitől sem elvenni a munkáját vagy helyettesíteni azt. Célom az, hogy az emberek életét hatékonyabbá tegyem.” Ezekkel a mondatokkal indította a panelbeszélgetést Pepper, az ember formájú (humanoid), alig egy méter magas ROBOT. Nem véletlen tehát, hogy Stefano Scarpetta, az OECD foglalkoztatáspolitikai részlegének vezetője is meglehetősen provokatív kérdéseket tett fel a panel tagjainak:

  • Milyen szerepe van a munkaerőpiac jelenlegi átrendeződésében a közösségi gazdaságnak?
  • Mi lesz a holnap munkahelyeinek definíciója? 
  • Hogyan reagálhatunk a Keynes által már a múlt század első felében beharangozott ”technológiai munkanélküliségre”?
  • És, még ha a sci-fik világába is tartozik a kérdés, de ma már aligha megkerülhető: Hogyan érhető el az, hogy a jövőben ne mi, emberek dolgozzunk a robotoknak, hanem velük együtt dolgozzunk?

Akárcsak Pepper, a robot megalkotója, Julien Seret (SoftBank Robotics) is nyugtatni próbálta a közönséget: munkájában nem az emberi munkaerő helyettesítése, hanem új szolgáltatások nyújtása és innovatív oktatási célok vezérelték. Ximena Rincón, chilei munkaügyi és szociális előrejelzésért felelős miniszter pedig arra emlékeztetett, hogy a digitalizációval együtt a munkahelyek száma is növekszik. A digitális gazdaság kihívásai pedig nem a kormányzati szerepvállalás csökkentésével, ellenkezőleg, annak növelésével és újragondolásával kezelhetők.

A vitában részt vevő szakértők – Jacques van den Broek (Randstad), Jean-Claude Mailly (Force Ouvriere), Roger Dassen (Deloitte), Marianne Vikkula (Slush) – a jövő foglalkoztatáspolitikáját érintő nagy kihívások közé sorolták a tehetségek felfedezését és gondozását, az Y és a Z generáció sajátos munkavállalói igényeihez való alkalmazkodást, a startup vállalkozóvá válás előtt álló nehézségek felszámolását, valamint az atipikus munkahelyek kialakítását. Pepper, a humanoid robot pedig apró fejbólintásokkal helyeselte vitapartnereinek törekvéseit…

Cséfalvay Zoltán - Vadkerti Zoltán