OECD Fórum, “Talk Together: HundrED: The Next 100 Years of Education”, Párizs, 2016. május 31.

Noha a cím azt ígérte, hogy a hallgatóság a következő száz esztendő oktatási kihívásairól és módszereiről kaphat majd képet, Saku Tuominen, a finn HundrED kreatív igazgatójának előadása sokkal inkább a már ma is használható 100 oktatási újításról szólt. A HundrED kezdeményezés ugyanis egy olyan, a finn kormány által felügyelt, de alulról építkező folyamatot takar, amelynek célja száz előremutató oktatási innováció kiválasztása, gyakorlati tesztelése, pedagógiai értékelése, majd ezután – a hatékony alkalmazás érdekében – ”tanárbarát” formába öntése.

A finnek nem szeretnék, ha a szülőknél és a pedagógusoknál lévő sok tudás és ötlet elveszne. Ezért a kezdeményezés honlapján bárki bemutathatja saját újításait, melyekből egy szakértői platform választja ki a száz legígéretesebbet. Sőt, Finnország különböző iskoláiban 75 újítás tesztüzeme már el is kezdődött. Ezekről pedig a HundrED honlap naprakész információkat nyújt annak érdekében, hogy további oktatási intézmények is csatlakozhassanak hozzá, vagy megoszthassák saját tapasztalataikat az adott innovációról. 

Az idei esztendő még a tesztelés időszakának nevezhető, de hamarosan ingyenesen is elérhetővé válnak a honlapon a legfontosabb oktatási innovációk, amelyek többek között kiterjednek

  • az új képességek, mint tudatosság vagy az empátia oktatására, 
  • új módszertanok, mint például játékok és digitális eszközök alkalmazására, 
  • az izgalmas és inspiráló tanulási környezet kialakítására, valamint
  • az új megoldások végrehajtását segítő együttműködési mechanizmusokra is.

A HundrED újítása viszonylag egyszerű: a különböző iskolákban kidolgozott és sikerrel alkalmazott új módszereket megfelelően ”csomagolják” annak érdekében, hogy az könnyen alkalmazható legyen más iskolák számára is. Tuominen szerint pedig a cél az, hogy a programot 2020-ra nemzetközi hálózattá fejlesszék. Az érdeklődést jól jelzi, hogy eddig már hat ország jelezte együttműködési szándékát. 

Pálos Gabriella