Az UNESCO-ról dióhéjban

Az UNESCO az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, mely 1945-ben azzal a céllal jött létre, hogy az államok között szolidaritásra épülő hálózatokat hozzon létre, és elősegítse az együttműködést az oktatás, a kultúrák közötti párbeszéd és a tudományok területén.

Az UNESCO üzenete napjainkban is kiemelkedő jelentőséggel bír: olyan átfogó politikákat kell kialakítani, amelyek a fenntartható fejlődés céljának társadalmi, környezeti és gazdasági vonatkozásaihoz egyaránt hozzájárulnak.

Magyarország 1948. szeptember 14-én csatlakozott az ENSZ ”intellektuális ügynökségeként” ismert UNESCO-hoz, melynek fő döntéshozó fórumai a kétévente megrendezendő Általános Konferencia (Közgyűlés) és a Végrehajtó Tanács. Az Általános Konferencia, ahol minden ország egy szavazattal rendelkezik meghatározza az UNESCO munkájának, politikáinak főbb irányvonalait és költségvetését, valamint megválasztja a Végrehajtó Tanács tagjait és a Szervezet főigazgatóját, míg a Végrehajtó Tanács az UNESCO átfogó és folyamatos működését biztosítja.